Hyppää pääsisältöön
18.01.17
Alina Kujansivu ja Pia Haakana:

Lappeenrannassa kokeillaan äänestysalueiden välistä aktivointikilpailua sekä vaalikätköilyä

Kuntavaalit lähestyvät ja koko valtakunnassa mietitään, miten saataisiin ihmiset äänestämään. Sama pohdinta on käynnissä meillä Lappeenrannassa. Olemme miettineet mikä olisi se juttu, joka herättäisi äänestäjät ymmärtämään äänestämisen merkityksen ja käyttämään ääntään vaaleissa edellisiä vaaleja aktiivisemmin.

Lappeenrantaa vaivaa sama ongelma kuin koko maata, huono äänestysaktiivisuus. Edellisessä kuntavaaleissa äänestysprosentti Lappeenrannassa oli 54,3 ja koko maassa 58,3. Eli jotain olisi tehtävä!

Tulevaisuuden kunnissa päätetään asioista, jotka koskevat kaikkia ikäluokkia: varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, kulttuuri- ja liikuntapalveluista, nuorisopalveluista ja niinkin isosta asiasta kuin kunnan elinvoimaisuuden edistämisestä. Siis asioista, jotka suoraan vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Äänestäjät pitää siis saada liikkeelle kaikista ikäryhmistä, mutta miten?

Iäkkäämmän äänestäjäkunnan saa liikkeelle jo perinteen velvoittamana ja asiatietoa tarjoamalla. Lappeenrannassa valmistellaan avoimia asukastilaisuuksia, joissa kerrotaan kuntalaisille, miten kaupungin päätöksenteko toimii ja mistä asioista kaupungin vaaleilla valitut edustajat päättävät sekä miten tärkeä rooli kuntalaisten elämässä kunnilla ja siellä tehtävillä päätöksillä on. Ja ennen kaikkea halutaan kertoa siitä, kuka pystyy vaikuttamaan näihin valintoihin – kuntalainen, joka äänestää.

Mutta miten tavoittaa nuoret aikuiset ja etenkin nuoret, jotka saavat ensimmäistä kertaa äänestää? Tiedon jakaminen on tietysti nuortenkin kohdalla kaiken a ja o, mutta tietoa pitää jakaa uusilla keinoilla.

Yhtenä ajatuksena on jalkautuminen äänestyksen puolestapuhujana paikallisiin lukioihin, korkeakouluihin, yliopistoon ja ammatillisiin oppilaitoksiin kertomaan äänestämisen tärkeydestä ja siitä, mihin äänestäminen vaikuttaa. Sielläkin välineiden ja viestin pitää olla jotakin perinteisestä virkamiesviestinnästä poikkeavaa ja tiedon pitää olla nuorille kohdennettua ja mielellään nuorilta tulevaa.

Lisäksi käyttöön on otettava entistä paremmin some ja esimerkiksi videot. Lappeenrannassa ajattelimme tehdä lyhyitä videopätkiä tavallisista kuntalaisista; nuorista, keski-ikäisistä, ikääntyneistä ja maahanmuuttajista, jotka kertovat omin sanoin, miksi he äänestävät ja miksi heidän mielestään pitäisi äänestää.

Haluamme myös hyödyntää eteläkarjalaista ja lappeenrantalaista kilpailuhenkisyyttä, joten haastamme kaupungin sisällä olevat äänestysalueet ottamaan mittaa toisistaan äänestysaktiivisuudessa. Käytämme hieman raflaavaa mutta asiallista tapaa tuoda esiin kaupungin eri äänestysalueiden äänestysprosentit ja sitä kautta kannustaa kuntalaisia kisaamaan siitä, saadaanko oman alueen äänimäärät kasvuun verrattuna toisiin alueisiin.

Uusin ja meitä itseämmekin innostava ideamme on Vaalikätköt.LPR. Ennakkoäänestyksen aikaan teemme 2-3 rastia Lappeenrannan keskustataajamaan, jotka johtavat vaalikätköilijän geokätkennän tapaan rastilta rastille ja loppujen lopuksi Lappeenrannan kaupungintalon ennakkoäänestyspaikalle. Rasteilla jaamme faktatietoa äänestämisestä ja siitä, mihin asioihin sillä voi vaikuttaa. Kaupungintalon ennakkoäänestyspaikan rastilla kerromme, että tänne sinä valitset äänestämällä sen henkilön, joka päättää sinun kotikaupunkisi ja sinua itseäsi koskevista asioista. Sinulla on ääni – Käytä sitä!
 

Alina Kujansivu on Lappeenrannan kaupungin II kaupunginsihteeri ja viestintäjohtaja
Pia Haakana on Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö