Hyppää pääsisältöön
16.03.17
Toni Salmi ja Tiina Lehtonen 16.3.2016

Porissa tehdään joka kerta ”lite bättre”


 
Kolmisen viikkoa aikaa kuntavaalien 2017 vaalipäivään. Keskusvaalilautakuntien vaalitoimistot ovat pidemmän tauon jälkeen taas täydessä vireessä. Porin vaalitoimistoon astuessa voi A0-kokoisesta seinäkalenterista todeta, että kirkkailla väreillä korostetut päivät lähestyvät kovalla tahdilla. Hyvän alkutahdin takaa jo valmistunut ehdokasasettelu.
 
Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti Porissa oli 58,7. Hieman edellä koko maan äänestysprosenttia. Mutta kuten muuallakin, myös meillä pohditaan, miten äänestysintoa lisätään nykyisestä. Helppoa kikkakolmosta ei taida olla näkyvillä.
 
Porissa on pyritty viime vuosina löytämään jokaisiin vaaleihin oma teema, johon keskitytään erityisesti. Mestaruusvalmentaja Curt Lindströmiä mukaillen ”Kaikki mitä tehtiin, tehtiin hyvin, mutta kaiken voi tehdä aina lite bättre” Eli vaikka kaikki olisi jo kunnossa, parannetaan silti vielä vähän.
 
2010-luvun alussa Porissa keskityttiin esteettömän kulun parantamiseen äänestyspaikoilla. Kiinteitä kulkuramppeja paranneltiin, osaan äänestyspaikoista tehtiin väliaikaiset rampit ja osa äänestyspaikoista siirrettiin toisaalle, jos esteettömyyskriteerit täyttyivät vain tyydyttävästi. Seuraavissa vaaleissa parannettiin äänestyspaikkojen opasteita.
 
Tänä vuonna teemana ovat tiedottamisen parantaminen sekä ensimmäistä kertaa kokeilussa oleva liikkuva ennakkoäänestyspaikka. Liikkuva ennakkoäänestyspaikka kiertää Porissa taajama-alueiden ulkopuolella kaksi eri reittiä, kahtena eri ennakkoäänestyspäivänä. Lisäksi Pori keskittyy viestinnässään parantamaan vaalitietoisuutta selkeiden verkkosivujen ja Facebook-tapahtuman avulla. Porin nettisivuilla on myös mahdollisuus antaa palautetta vaalien järjestelyistä. Palautteen avulla voimme parantaa palveluamme tulevaisuudessa entisestään: liittyipä se sitten äänestyspaikkoihin tai liikkuvan ennakkoäänestyspaikan reittimuutoksiin.
 
Kehitämme hyvin toteutettuja elementtejä kerta kerralta yhä paremmiksi. Tavoite on tulla kuulluksi ja nähdyksi, sekä tehdä äänestystapahtumasta äänestäjälle niin helppoa, että ainakaan sen takia ei yksikään ääni jää antamatta. Jo nyt on nähtävissä, että Porin vaalitoimiston ja viestinnän välinen yhteistyö on kehittynyt huimasti aikaisempiin vaaleihin verrattuna. Keskustelua käydään puolin ja toisin lähes päivittäin, ja se näkyy konkreettisesti viestinnässä myös ulospäin.
 
Aiemmissa blogiteksteissä on jo mietitty uusia avauksia tulevaisuuden vaaleihin, joten mekin kannamme kortemme kekoon: Nuorten keskuudessa tubettaminen on noussut isoksi ilmiöksi. Se on saanut meidät miettimään My Day -tyylistä vlogia vaalien järjestelyistä. Tämä saattaisi olla yksi koukku, jolla myös nuoret saataisiin kiinnostumaan entistä enemmän vaaleilla vaikuttamisesta. Samalla moni kokenut äänestäjä saisi vaikkapa vastauksen kysymykseen: Mitä keltaiselle lähetekuorelle tapahtuu ennakkoäänestyspaikan sulkeuduttua?

lehtonensalmi

Toni Salmi, vaaliassistentti, Porin kaupunki
Tiina Lehtonen, tiedottaja, Porin kaupunki